София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ – в прокуратурата

Проверяват за грешни документи и финансови злоупотреби

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Прокуратурата е започнала проверка на цялата документация, свързана с ремонта на "Граф Игнатиев". Ще бъде преразгледана и документацията за трасето по бул. "Цар Борис III". Главният архитект на София – Здравко Здравков съобщи, че е получил писмо от прокуратурата с искане в рамките на само един ден да се предоставят всички документи за ремонтните дейности. Здравков уточнява, че след приключването на вътрешните проверки и тази на прокуратурата ще бъде изнесена пълна информация за това какво е било установеното. Предполага се, че повод за проверките е подмяната на вибрационната подложка на траймвайните релси, както и смяната на проектанта на трасета. Главният архитект на столицата заяви, че фирмата Джи пи груп, която поставя материала, е с голям авторитет в бранша у нас и в международен план, построила е над 1 млн. квадратни метра в цяла Европа. Фирмата също прави своите проверки. Оттеглянето на проектанта инж. Румен Борисов и смяната му с друг екип, Здравков коментира с  думите, че в неговата проектна документация са били открити грешки, които той е отказал да преработи, затова със задачата се е заел друг екип.

Припомням, че проектантът, инж. Румен Борисов, публично се отказа от работата си по ремонта на ул. „Граф Игнатиев” с мотива, че фирмата изпълнител използва изолационен материал, различен от първоначално заявения и който всъщност ще усилва трептенията от трамваите по околните сгради.
 
„Спаси София” сезираха прокуратурата и европейските институции, тъй като конкурент на „Джи Пи Груп” е бил отстранен от обществената поръчка именно заради заявена още в първоначалната документация употреба на този по-евтин материал.

Тази сутрин , пред бТВ, архитект Здравков отклони въпроса дали има нарушение на Закона за обществените поръчки, като подчерта, че промяната в проекта на „Граф Игнатиев” е заради грешки на инж. Румен Борисов, автор на една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.