София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Репортери без граници“ искат да се гарантира сигурността на българските журналисти

Настояват да се провери дали Северин е действал сам или има съучастници

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От „Репортери без граници“ настояват българските управляващи да гарантират сигурността журналистите в България. Това заяви в интервю за БНР Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе.

Адес-Мевел е категорична, че е рано да се правят заключения дали убийството на русенската ТВ водеща е свързано с работата ѝ, но от "Репортери без граници" настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени.

По думите й българските власти не са положили достатъчно усилия, за да защитят и журналистите от сайта "Биволъ".  Според Адес-Мевел реакцията на обществото, на правозащитните организации и на всички на практика е била изключително силна.

От "Репортери без граници" считаме, че е нормално да има толкова силна реакция, защото имаме трети случай на убит журналист за по-малко от година в Европа. Ние отчитаме, че тя беше журналист, който заяви намерение да продължи да следи историята с корупцията и че на живота ѝ бе посегнато няколко дни след излъчването на предаването ѝ. Не мисля, че реакцията ни беше прибързана. Като организация ние сме напълно съгласни с факта, че трябва да се следят много внимателно резултатите от разследването, провеждано от българските власти, каза Полин Адес-Мевел.

Властите в Германия, където беше задържан Северин Красимиров, обявиха вчера, че до 10 дни ще екстрадират заподозрения за убийството на Виктория Маринова.