София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Решено: До 5000 лв. неимуществени обезщетения при катастрофи

Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Лимит до 5000 лева обезщетения за неимуществени вреди за по-далечни роднини на загинали в катастрофи гласуваха окончателно депутатите с промените в Кодекса за застраховането. Таван на обезщетенията няма да има за преките роднини - родители, деца и съпрузи на загиналите.

Предложението за лимита е на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова като първоначалната й идея беше и за ограничение до 20 000 лв. и за най-близките до жертвите.

Таванът ще е в сила, докато бъде приета наредба за методиката, по която да се изчислява обезщетението за болки и страдания.

От "Атака" се въздържаха при гласуването, а Стоянова ги упрекна, че така застават зад идеята за увеличаване на застраховките "Гражданска отговорност". Тя обясни, че изготвянето и на конкретна методика за обезщетенията е необходимост, за да има справедливост. Тя каза, че в повече от половината европейски държави вече има такава методика. Стоянова обаче не отговори на въпрос от страна на народен представител от БСП как е избран таван именно от 5000 лв.

По думите на Менда Стоянова целта на предложението й е "Гражданска отговорност" да не поскъпне драстично за 3 млн. български автомобилисти, защото, ако бъде отхвърлено, има голяма вероятност размерът й да скочи двойно.

По-далечните роднини, предявили вече искове с претенции /от 21 юни т.г. до влизане в сила на промените/, надхвърлящи тавана, могат да оттеглят своите искове без съгласието на ответника и без да носят отговорност за разноските за прекратената част от иска, предвиди НС.

БСП се обявиха срещу тавана на обезщетението, като депутатът от левицата Пенчо Милков посочи, че текстът защитава единствено интереса на застрахователите. Той обвини управляващите, че искат да претворят страданията в методика. Истинският проблем, по думите му, е, че от българските застрахователи изтичат големи суми за обезщетения в чужбина.