София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Мажоритарен избор няма да има

Депутатите отхвърлиха законопроекта

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Народното събрание отхвърли законопроекта за въвеждане на мажоритарен избор. 98 депутати от ГЕРБ и „Воля“ подкрепиха мажоритарния вот, 121 бяха против.

При обсъждането на законопроекта на първо четене Филип Попов от БСП заяви, че „мажоритарната система облагодетелства големите партии и ще нанесе тежък удар върху демокрацията“.

„Мажоритарна система води до липса на парламентарно представяне на голям процент от българските гласоподаватели. Системата се прилага в 58 държави по света, повечето от които се намиран в Азия и Африка”, каза депутатът и обяви, че БСП няма да подкрепи промените.

Джейхан Ибрямов от ДПС също обяви, че депутатите от Движението ще гласуват против.

"Проведохме доста сериозен дебат дали да има промяна на избирателната система - дали да бъде мажоритарна, смесена или да остане сегашната. Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2, 5 млн. български граждани този дебат не е наш", заяви от своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Николай Александров от Патриотите нарече законопроекта „капан“ и „клопка“ и обяви, че групата ще гласува против.

Подкрепа беше изразена от парламентарната група на „Воля“. Пламен Христов от партията на Марешки обяви, че депутатите на „Воля“ ще гласуват „за“, но имат и собствен законопроект, който вече са внесли в деловодството на Народното събрание.