София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Решено: Полиция и видеонаблюдение във всяко село

В МВР се състоя Национално съвещание

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политическото ръководство и директорите на МВР се събраха на Национално съвещание снощи. На срещата присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Който си гледа работата, си е на мястото. Не съм позволил чистки в МВР, за да запазим професионалния състав. Независимо от много ясното разделение между властите, ние сме длъжни да работим заедно, докато вкараме в съда дадено дело. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвещанието.  Той напомни, че сигурността на хората е много важна. „Не мога да си обясня, защо и днес говорим, че има места, в които полицейското присъствие е малко. 68% сме усвоили от парите, които Европа даде за границата. 160 млн. лева повече за заплати. Всеки един директор си знае населените места - колко патрула има и колко полицаи и не можете да ме убедите, че не може да се направи график, за да се чуе гласа на хората. Сега и камери се купуват. Стотици килограми хероин задържаме“, коментира Борисов.

Премиерът коментира и убийството на журналистката от Русе, като изрази увереност, че престъплението ще бъде разкрито. „Най-добрите криминалисти сме изпратили там. Искам Институт по криминалистика да го направим това, което гледате по филмите. Осигурили сме финансов ресурс, ще купим модерно оборудване, за да може да се работи по-бързо и по-добре“, заяви Борисов. „Всички искат да има по-добър ред и спокойствие“, добави премиерът.

Политиката по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност е приоритет в програмата на правителството. Целта е да се подобри взаимодействието с местната власт и другите институции, ангажирани с проблема Това каза в началото на заседанието вътрешният министър Младен Маринов. Той подчерта, че сред приоритетите на правителството е назначаването на полицейски служители и на мобилни екипи, както и изграждането на видеонаблюдение в населените места. Друг акцент от МВР е поставен върху пътната безопасност, допълни още министърът, като добави, че всеки един изгубен живот в пътно-транспортно произшествие се умножава многократно като негативна емоция в семействата и приятелите.

"Гордеем се с оценката на Фронтекс, че българо-турската граница е най-добре охраняваната външна граница на ЕС. Затова следим тенденциите на миграционен натиск към България и продължаваме да охраняваме нашите граници с висок професионализъм", каза той.

Главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза доброто взаимодействие между ГБОП, ДАНС и Специализираната прокуратура в борбата с корупцията и контрабандата. По думите му за това е налице политическа воля.

Продължаваме да бъдем длъжници към техническото обезпечаване на полицаите, заяви  вицепремиерът  Красимир Каракачанов. Според него правилната посока е увеличаване на  доходите и заделяне на средства за обезпечаване.

Министър Горанов отбеляза много добрия принос вследствие на взаимоотношенията между МВР и приходните администрации и увери, че цени в много висока степен служителите от МВР с преки полицейски функции. Министър  Горанов добави, че и през фиска се вижда, че МВР има доверието на хората.