София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Решетников манипулирал и изборите в Америка

Идеята била на Путин

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Руският институт за стратегически изследвания, ръководен от добилия популярност и в България Леонид Решетников, е разработил план как да се повлияе на изборите за президент в САЩ в полза на Доналд Тръмп, твърди „Ройтерс“, като се позовава на седем високопоставени източници от американската администрация.

Решетников ръководеше института до края на 2016 година, когато беше заменен от бившия шеф на военното разузнаване Михаил Фрадков. Името на Решетников, който е пенсиониран генерал от руските специални служби, нашумя и в България, когато стана ясно, че се е срещал с лидерката на БСП Корнелия Нинова и е давал инструкции как социалистите да спечелят президентските избори.

По-късно Нинова отрече и дори нарече генерала корумпиран и изгонен от Кремъл.

Според „Ройтерс“ институтът за стратегически изследвания разработил идея на руския президент Путин, която целяла в Америка да бъде избран президент, който е по-благосклонен към Русия.

За целта били използвани новинарските канали Russia Today и Sputnik, които активно започнали да публикуват и разпространяват позитивни новини за кампанията на Тръмп и същевременно – негативни информации за кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

В материала на „Ройтерс“ се казва още, че Russia Today и Sputnik "системно описват новоизбрания президент Тръмп като мишена на нечестно отразяване от традиционните медии".