София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РЕСТАРТ НА ПРОЕКТА „ЮЖЕН ПОТОК“

НОВ ШАНС ЗА ГАЗОВИЯ ХЪБ „БАЛКАН“

8 годиниИкономика 15 Боряна Райчева

Ще бъде възстановена работата по проекта „Южен поток“. Това се очаква да се случи през следващите няколко седмици, съобщава ТАСС.
Министър-председателят на България Бойко Борисов вече е получил уверение за новите планове на Москва. Причините, поради които Русия подновява работата по проекта са две. Първата е свързана с влошените отношения с Турция. Втората причина е кризата в китайската икономика, заради която проектът за газопровода „Силата на Сибир“ е замразен.
Съживяването на „Южен поток“ ще се впише в идеята за изграждане на газовия хъб „Балкан“, който вече беше подкрепен от Европейския съюз.
Рестартирането на енергийния проект ще бъде една от точките в дневния ред на заседанието на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Тя ще се проведе в София в края на този месец след като претърпя петгодишна пауза.