Гледай
на живо

Ревизията на бившето правителство показа нарушения

Те са главно във възлагане на обществени поръчки

Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, ще кажа че това беше направено в рамките на закона. Не са изпращани каквито и да било писма, адресирани до конкретни личности. Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков, който представи резултатите от ревизията на предишното правителство.

Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление. Имаше случай, в който областен управител искаше отпуск, по време на изборите.

Герджиков представи обобщен доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществените поръчки. Разпоредих проверката на 30-и януари. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Докладът ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник. В част от министерствата не са установени нарушения при проведените обществени поръчки, добави премиерът.

В министерството на отбраната през 2016 са проведени 116 процедури по обществени поръчки. Прекратени за 31. При извършения анализ са установени нарушения при 45 от 82 поръчки. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама.

Включвани са условия и изисквания кум кандидатите, които са ограничавали кандидатстването до определени фирми. Такива нарушения са установени в Агенция пътна инфраструктура.

В Министерство на икономиката са установени нарушения при отваряне на обществени поръчки. Изпълнителната агенция за насърчаване на малки средни предприятия също е правила нарушения.

Забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки са констатирани в Министерството на земеделието и храните и забавяне на процедурата по пускане на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

Нарушения са констатирани в Министерството на здравеопазването за застраховане на автомобили за обществена помощ.

В Министерството на вътрешните работи е имали забавяне при изпълнение на поръчка за информационна система от ноември 2016.

В Агенция по вписванията е забавена поръчка за изграждане на нова система за съхранение на масиви от регистри.

Индикации за картелни споразумения, централизирано излагане на обществени поръчки, са сред констатираните нарушения.