София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ревизията на бившето правителство показа нарушения

Те са главно във възлагане на обществени поръчки

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, ще кажа че това беше направено в рамките на закона. Не са изпращани каквито и да било писма, адресирани до конкретни личности. Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков, който представи резултатите от ревизията на предишното правителство.

Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като те са част от предишното управление. Имаше случай, в който областен управител искаше отпуск, по време на изборите.

Герджиков представи обобщен доклад за състоянието на министерствата и дейността по провеждане на обществените поръчки. Разпоредих проверката на 30-и януари. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Докладът ще бъде публикуван в пълния му вид в понеделник. В част от министерствата не са установени нарушения при проведените обществени поръчки, добави премиерът.

В министерството на отбраната през 2016 са проведени 116 процедури по обществени поръчки. Прекратени за 31. При извършения анализ са установени нарушения при 45 от 82 поръчки. По 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама.

Включвани са условия и изисквания кум кандидатите, които са ограничавали кандидатстването до определени фирми. Такива нарушения са установени в Агенция пътна инфраструктура.

В Министерство на икономиката са установени нарушения при отваряне на обществени поръчки. Изпълнителната агенция за насърчаване на малки средни предприятия също е правила нарушения.

Забавяне в стартирането на процедури за възлагане на обществени поръчки са констатирани в Министерството на земеделието и храните и забавяне на процедурата по пускане на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година.

Нарушения са констатирани в Министерството на здравеопазването за застраховане на автомобили за обществена помощ.

В Министерството на вътрешните работи е имали забавяне при изпълнение на поръчка за информационна система от ноември 2016.

В Агенция по вписванията е забавена поръчка за изграждане на нова система за съхранение на масиви от регистри.

Индикации за картелни споразумения, централизирано излагане на обществени поръчки, са сред констатираните нарушения.