София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

riafan.ru: 100 руснаци в Алепо свършиха това, което 2500 американци в Мосул не можаха

Руската военна школа доказа своето превъзходство, смята изданието

7 годиниПолитика 44 Боряна Райчева

Най-големият град в Сирия – Алепо, беше атакуван от бойците на радикалната опозиция през 2012 година и оттогава боевете в мегаполиса не са спирали, пише riafan.ru в анализ на руската военна операция в Сирия, довела до превземането на града от правителствените сили.

Опозицията контролираше 40 до 60 % от територията на Алепо и водеше успешни бойни действия, снабдявана с оръжие и други средства от Турция, границата с която е на 45 км.

Ситуацията се измени, след като президентът Башар Асад поиска военна помощ от Русия. След 30 септември 2015 година руските военоначалници планираха уникална операция за ликвидиране на опозиционните сили и в крайна сметка Алепо и близката му околност бяха освободени.

Според експерти, цитирани от riafan.ru, уникалността на операцията в Алепо се изразява в комплексния подход. Руските военни изработиха за най-боеспособните части на сирийската правителствена армия план за обкръжаване и тотално блокиране на Източно Алепо. Лишавайки бойците на опозицията от преки доставки на боеприпаси и оръжие, въздушно-космическите сили на Руската федерация започнаха методично да унищожават складовете и щабовете на терористите.

Заедно с това се унищожаваха конвоите, идващи откъм Турция и провинция Идлиб.

За първи път терористите разбраха, че ще бъдат ликвидирани, ако не капитулират и те се предадоха.

При това, отбелязва riafan.ru, числеността на руския контингент в Сирия беше намалена два пъти, без от това да пострада ефективността.

В същото време операцията на международната коалиция, водена от САЩ, за освобождаването на Мосул, е откровен провал, отбелязва изданието.

В блокадата и настъплението срещу Мосул участваха повече от 85 000 иракски войници и 60 000 кюрди, а също и местни християни и сунити. Докарани бяха 101-а въздушно-десантна и 1-а пехотна дивизия на армията на САЩ.

Смята се, че американците, участващи в операцията, са не по-малко от 2 500.

200-хилядна армия воюваше срещу 20 до 30-хилядна войска на „Ислямска държава“ и все още западната част на Мосул е под контрола на опозицията. Коалицията даде 20-30 000 жертви, „Ислямска държава“ – от 600 до 1500.

В сравнение при операцията в Алепо сирийската правителствена армия нямаше десетократно превъзходство, напротив – численото съотношение беше приблизително равно.

Броят на руските съветници беше няколко десетки в сравнение с хилядите американци в Мосул.

Според riafan.ru сирийската армия и въздушно-космическите сили са работили много добре с местното население, което активно им е съдействало.

Експертите са на мнение, че началникът на Генералния щаб на руското министерство на отбраната Валери Герасимов е планирал операцията изключително грамотно и е постигнал поставените цели.  

Повечето експерти не могат да дадат положителна оценка на операцията за превземането на Мосул. Пентагонът не знае колко време ще трябва за позитивен край, призна командващият сухопътните войски вна коалицията в района генерал Джозеф Мартин.

Руската военна школа доказа в Близкия изток своето превъзходство и няма да е зле американците да се поучат от нея, се казва в заключение на материала, публикуван от  riafan.ru.