София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рязко скачат глобите за неправилно паркиране

Столичното кметство иска разширяване на Зелената зона

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

До 200 лв глоба за неправилно паркиране предвиждат промените в наредбата за организация на движениетов София. Предложените промени са близо 30 на брой. Една от тях предвижда при поставянето на скоба водачът, който е в нарушение, освен глобата по закон от 30 лева да плати и сумата за всеки час престой в съответната зона. Следващата промяна предвижда след изтичането на работното време на съответната зона, превозното средство, което е в нарушение и на което е била поставена скоба, да може да бъде вдигнато с паяк и преместено на наказателен паркинг, а собственикът на автомобила ще трябва да покрие и разходите по репатрирането.

Ако шофьорът, на чиято кола е сложена скоба, реши да премахне сам скобата, той ще трябва да заплати сумата за всеки час престой до края на работното време на зоната, независимо от това дали автомобилът е напуснал мястото на нарушението. Нарушителят ще заплати и стойността на скобата, която е отнел или повредил при свалянето.

Според промените, ще се увеличи и глобата за паркиране по пешеходни зони, тротоари и градинки. Сегашната глоба от 50 рязко ще скочи на 200 лева, ако промените се одобрят от столичните общинари. От „Московска“ 33 ще глобяват с по 200 лв. и всички, паркирали неправомерно на инвалидно място. Сега санкцията варира между 100 и 200 лв.

Общинарите предвиждат и едно намаление в новите промени - максималната глоба за спиране в паркове и зелените площи на града от 500 се свива на 200 лв.

В промените се предвижда и пускането на 2-годишни винетки за локално платено паркиране за жителите, които живеят на територията на зоните.

Столичният общински съвет предлага и разрастване на обхвата на "зелената" зона в някои квартали на София - Красно село, Оборище, Възраждане и други места.