Гледай
на живо

Рязък обрат – на изборите в България победи Русия

Руски медии: Изборът на Радев е малко вероятно да бъде панацея за България

Във втория тур на президентските избори в България победи опозиционният социалист Румен Радев, известен със своите проруски възгледи. Бившият командващ на Военновъздушните сили на страната обеща да вдигне санкциите срещу Русия и да подобри отношенията с Москва, пише руското издание „Икономика Днес“.
Радев спечели, защото беше поставил в президентската програма " руската карта "- с присъединяването към ЕС българите чакаха манна небесна, а след това последва закономерно разочарование и тяхната симпатия отново премина към Руската федерация.
В България е запазен начинът на мислене на повечето бивши съветски републики - те не гласуват за партията и за системата, а за конкретен човек, а от това се възползват популисти, които си изграят с общественото настроение. В България животът е лош заради факта, че Европейският съюз дава малко пари, а София усвоява само една четвърт от бюджета, значителна част от него е открадната, така че в случая българите гласуваха не с главата, а със сърцето си, коментира руската медия.
Със значителна преднина на втория тур на президентските избори в България спечели представителят на Българската социалистическа партия генерал Румен Радев. Това е повече от 20 на сто срещу съперника в надпреварата - кандидата на дясноцентристката партия Цецка Цачева. В кампанията си Радев зае позиция в полза на подобряване на отношенията с Русия и обеща да проучи въпроса за свалянето на санкциите срещу нея.
Цачева отдавна работи в системата и знае как функционира, а Радев няма политически опит. През следващите месеци, той ще разбере, че изпълнението на обещанията от кампанията му е на практика невъзможно. За да изработи своя собствена линия в областта на отбраната и външната политика, София трябва да се измъкне от НАТО. А за отмяна на санкциите срещу Русия ще трябва да напусне ЕС. Но търговско ембарго, засягащо Руската федерация няма да подобри икономиката на България. Големите пари страната би получилс, ако Руската федерация е изпълни проекта за газопровода "Южен поток", който е София по-рано блокира, но Владимир Путин заяви ясно: Москва няма да се върне към този проект, сочи изданието.
За България това е продължителна политическа криза, в която вътрешната борба не позволява да се развива икономиката. Министър-председателят Бойко Борисов, който е поддръжник на Цачева, подава оставка, след което целият кабинет си отива след него. Радев ще се провали в опита си да сформира парламент - БСП в момента е малцинство.
Всяка проруска или антизападна инициатива на Радев инициатива ще блокирана в парламента, а проевропейската коалиция отново започне протести и България отново ще остане без правителство, от което страда най-вече икономиката на страната. Чуждестранните инвеститори ще престанат да инвестират в България, а парите на бизнеса идват най-вече от Германия и Австрия. В крайна сметка населението отново ще бъде разочаровано от новия президент.
Установената система е такава, че, следвайки примера на популистите, българският народ се надява на "спасител", който ще излезе и ще се справи сам, като "пробие системата", като даде на страната невъобразими перспективи и растеж. Но това е невъзможно - защото държавата не работи. В резултат на това населението ще се разочарова от настоящата политика, която не изпълнява обещанията си и отново на изборите ще предпочете тези, които му обещаят неземно добро. Кръгът е затворен, а страната седи на едно място, като губи възможността да се развива и потъва дълбоко в политическата криза.
Изборът на Радев е малко вероятно да бъде панацея за България, но за известно време еуфорията от очакванията на хората ще скочи във въздуха. Встъпването на новия президент ще се проведе през втората половина на януари, след което политикът ще трябва да помисли за това как да отговори на очакванията на избирателите. Изборът ще бъде по-труден, отколкото някога досега, обобщава руското издание.