София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Риск от пожари в Горнотракийската низина и крайните югозападни райони

Обявен е жълт код в 21 области в страната

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Най-висок риск от възникване на пожари има в Горнотракийската низина и крайните югозападни райони на страната, сочи справка от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. На места в тези области е обявен екстремален индекс за пожароопасност, при който са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. . На хората се препоръчва да бъдат внимателни сред природата.

В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури и за гръмотевични бури.  Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка са: Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Плевен. За последните две области важи и предупреждението за високи температури. Освен за Ловеч и Плевен, то е в сила и за: Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Очаква се дневните температури да достигнат 35-38 градуса.