София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Родители и ученици от 81-о СУ протестираха

Исканията им са за смяна на директорката Елена Налбантова

7 годиниОбразование 3 Боряна Райчева

Родители и ученици от столичното 81-о СУ „Виктор Юго“, в София излязоха на протест. Бунтът им е насочен срещу директора на училището – Елена Налбантова, като искат тя да бъде сменена и на нейно място да бъде назначен нов директор. 
 
Протестиращите са на мнение, че Налбантова е била „спусната“ преди 7 месеца, а не назначена с конкурс. 
"Искаме да се направи проверка и да се извадят данни как точно е била направена оценката, атестацията на всеки един от кандидатите, защо са се спрели точно на г-жа Налбантова, а не на някой друг, и как точно Налбантова е спечелила с 1 точка пред другия фаворит за поста." - коментира председателят на училищното настоятелство Николай Чадаров.
Въпреки че учителите са разделени, по-голямата част от тях казват, че в училището има проблеми в методите на управление, че се насажда страх, включително и сред учителите. 
 
С треперещ глас някои от учителите излязоха днес да ни подкрепят, каза още Чадаров и допълни, че върху тях е оказван натиск и е напълно естествено те да се страхуват за работното си място."
„Ученици са били заплашвани, че ще им бъдат намалявани оценките, както и че няма да им бъдат извинявани отсъствията, които са натрупали в рамките на три учебни часа по време на протеста, също така са правени и списъци с имена на учениците, които са участвали при предишния протест“- допълни още Чадаров.
 
Столичният испекторатът е направил анкетни карти и резултатът от тях показва, че има съществуващ проблем в училището.