София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Родители търсят възмездие за починало от упойка момче

Лекарите нямали антидот, за да спасят 14-годишния Алекс

5 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

Родителите на починало от упойка момче обжалват условните присъди на лекаря, отговорен за смъртта на сина им.

Инцидентът е от юни 2016 година, когато д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника в Перник. Медикът не е информирал родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени показатели.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочват, че в такава ситуация, ако се приложи антидота, който не е бил наличен, смъртността се свежда до 5%. Ако не се приложи смъртността е 100%.

„Дентролен” не е разрешен за използван в България, има го само в няколко болници в България, няма как да бъде използван в доболнична помощ. Всяка една инхалационна анестезия може да доведе до отключване, всяка една във всяка една болница, във всяко едно лечебно заведение. Това не е алергична реакция – да те изпрати на легло пациента и да се предвиди”, казва д-р Владимир Павлов в своя защита.

Според прокуратурата Спешна помощ е била извикана твърде късно, а пристигналата линейка е била без необходимата апаратура. Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиниката.

Пред бТВ майката на Алекс заяви, че случаят със сина й е престъпление и искат възмездие. 

По думите на родителите никой не им е обяснил за рисковете от упойката. Те са категорични, че условната присъда е подигравка и ще обжалват съдебното решение.

Адвокатът на семейството коментира, че все още не е ясно защо екипът от клиниката в Перник не е потърсил веднага антидота „Дентролен”.