София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Родители ще тичат с ученически ранци на гърба си

Целта на инициативата е да привлече внимание към тежките раници на децата

6 годиниОбразование 8 Боряна Райчева

Родители от няколко града в страната ще се надбягват днес с раници. Акцията цели да насочи вниманието на експертите от здравното  министерство към тежките раници с учебници и помагала, които са принудени да носят всеки ден учениците. Състезанието е под наслов „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко. То ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин. Покана е отправена и към представителите на регионалните инспекторати по образование в различните градове в страната.

Райна Пашова е майка на първокласничка и организатор на проявата за Пловдив. Пред БНТ тя каза: „На дечицата не им е леко, да се поставим на тяхното място и по този начин да покажем, че сме съпричастни с тяхната тежест, която носят всеки ден на гръб по стълбите, от етаж на етаж, кабинет на кабинет“. От първия учебен ден Райна носи чантата на седемгодишната Виктория до училище, защото раницата на детето тежи седем килограма.

Голяма част от гръбначните изкривявания при децата са предизвикани и от тежките раници, твърдят родителите. Родителите дадоха пример от преди месец със счупена ключица на малко дете, което се е опитало да си качи раничката на гърба и му се е изметнала ръката.

Проблемът в по-горните класове се увеличава, защото и тежестта на раниците нараства. Затова родителите настояват за бързи промени.