София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ромите от „Орландовци“ се готвят за протест

Недоволството от разрушаването на къщите в квартала расте

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Ромите от столичния квартал „Орландовци“ са готови да излязат на протест, за да спрат разрушаването на къщите си от общината.

Техният адвокат Елена Иванова беше категорична, че постройките са на земя, собственост на съответните семейства, за което имало документи. Йордан Борисов от „Орландовци" се оплаква, че в неговия квартал е предвидено да бъдат съборени над 70 постройки.

"Ние искаме нашите си места, където сме родени, да си ги заплатим към държавата, да се узаконят, да си имаме нотариални актове, да си плащаме вода, ток и прочее". "Къде отиват тези хора, госпожо кмет? Къде ще ги настаните? Подсигурили ли сте им жилища, за да им казвате, че ще бъдат съборени? Или може би това е поредното циганско гето, което ще бъде съборено и никой няма да си мръдне пръста за тях. Казвам ви, че този път няма да е така!", категорични са роми от протестната група.

Припомняме, че преди 2 години над 200 души от ромски произход недоволстваха в центъра на София. Причината за ескалацията на техния гняв беше липсата на грижи от страна на Столичната община за ромските квартали в столицата. Още тогава те поискаха от кмета Йорданка Фандъкова да предприеме действия за узаконяване на къщите, в които живеят.