София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Росен Плевнелиев: Като президент правех точно обратното на това, което правеше Първанов

Държавният глава предупредил премиера за възможна нестабилност

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Научил съм много от президентите Желев и Стоянов, но това, което научих от президента Първанов, ме караше да правя точно обратното“. Така държавният глава Росен Плевнелиев коментира думите на предшественика си Георги Първанов, който го окачестви по-рано като слаб президент.

В телевизионно интервю Плевнелиев заяви, че няма нито едно доказателство, което да го накара да промени своето отношение към Русия и президента ѝ Владимир Путин, но че прави разлика между Кремъл и руския народ.

Президентът коментира още, че не би искал правителството да падне след президентските избори и че е предупредил премиера Борисов, че вкарва елемент на нестабилност със заявлението си, че ще подаде оставка, ако кандидатката на управляващата партия не спечели.

"Нацията има нужда от достоен президент, който да знае какво пише в Конституцията, но и да познава нейния дух. Там не пише, че той е баща или майка, но е зададена ясно посоката на една институция в държавата, която да работи равноотдалечено и независимо и да бъде стожер на демокрацията в България", каза още държавният глава.