София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рухани и Путин обсъдиха двустранните отношения

Путин подкрепи влизането на Иран в ШСО

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия и Иран трябва да установят по-сериозен диалог по отношение на едностранното оттегляне на Съединените щати от съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, заяви иранският президент Хасан Рухани по време на среща с руския президент Владимир Путин.

Иранският лидер подчерта, че Руската федерация е играла "много важна и конструктивна роля" при изпълнението на ядрените споразумения.

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп обяви на 8 май, че Вашингтон се оттегля от споразумението с Иран за ядрената програма, постигнато от шестте международни медиатори Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия през 2015 г. Тръмп обяви, че възстановява всички санкции срещу Иран, включително и второстепенни, т.е. срещу други страни, които извършват бизнес с Иран.

Иранският президент Хасан Рухани благодари на руския лидер Владимир Путин за подкрепата на присъединяването на Иран към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

"Трябва да изразя своята благодарност за позицията ви относно присъединяването на Иран като пълноправен член на тази организация", каза Рухани по време на разговора си с руския държавен глава.

Според него ШСО е много влиятелна структура за гарантиране на сигурността.

Говорейки за двустранните отношения с Русия, той подчерта, че те се развиват всеки ден. В същото време, според иранския лидер, отношенията между двете държави са "уникални и специални", тъй като обхващат всички нива и всички въпроси.

Президентът на Иран Хасан Рухани смята, че резултатите от взаимодействието с Русия за гарантиране на сигурността в региона са много осезаеми.

Той предложи руският президент да се съгласи с твърдението, че "сътрудничеството между Иран и Русия на бойното поле в борбата срещу тероризма и различните радикални групи се оказа доста успешно".

"Ролята на нашите взаимодействия е много силна и важна в този регион", подчерта Рухани.