София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рухани: САЩ ще съжаляват за агресията си към Иран

Иранският президент обвини Щатите, че създават несигурност в ислямската република

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Иранският президент Хасан Рухани обвини Съединените щати, че са "насилник", който иска да създаде несигурност в Ислямската република, ден след атаката срещу военен парад, при която загинаха 25 души, включително 12 членове от Гвардейците на Ислямската революция. Рухани каза това преди да замине за Ню Йорк за среща на Общото събрание на ООН. Той обвини африканските държави, подкрепяни от САЩ, че предоставят финансова и военна подкрепа на антиправителствени етнически арабски групи.

"Малките страни в региона са подкрепени от Америка, а САЩ ги провокират и им дават необходимите възможности", каза Рухани.

Атаката бе една от най-лошите в историята срещу гвардейците - най-мощната военна сила в страната и засили напрежението с иранския регионален съперник - Саудитска Арабия.

"Отговорът на Иран е в рамките на закона и нашите национални интереси", каза Рухани, като добави, че Съединените щати ще съжаляват за тяхната "агресивност".

Иранското етническо арабско опозиционно движение, наречено "Национална съпротива на Ахваз", което иска отделна държава в богатата на петрол провинция Кузестан, пое отговорността за атаката.

"Държавите от Персийския залив предоставят парична, военна и политическа подкрепа на тези групи", каза Рухани.

Ислямските държавни бойци също поеха отговорност за нападението, но нито едно от движенията не предостави доказателства. И четирите нападатели бяха убити.

Атентатът, при който бяха ранени най-малко 70 души, бе насочено към изложбена площадка, където ирански чиновници се бяха събрали в град Ахваз, за ​​да наблюдават ежегодно събитие, отбелязващо началото на войната в Ирак с Ирак през 1980-88 година.

"Надяваме се, че ще преодолеем тези санкции с възможно най-ниски разходи и ще накараме Америка да съжалява, че е агресивна към други страни и особено Иран", каза Рухани.

Същевременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнованията си във връзка с нападението в Ахваз. "Генералният секретар осъжда атаката в югозападната част на Иран, в резултат на която, според сведенията, са загинали много  хора, включително и деца. Той изрази съболезнования на семействата на жертвите, на  правителството и народа на Иран", се посочва в изявление на официалния представител на Гутериш.