Гледай
на живо

Румен Гечев: Бюджетът противоречи на здравия разум

Икономическият министър на Виденов иска преразпределение от 50 %

Румен Гечев: Бюджетът противоречи на здравия разум Ако беше прието предложението дебатите по бюджета да се излъчват по телевизията, хората щяха да разб... thumbnail text

Ако беше прието предложението дебатите по бюджета да се излъчват по телевизията, хората щяха да разберат, че ГЕРБ брутално лъже. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатът от БСП Румен Гечев.

ГЕРБ представя бюджета за 2018 година в стил „Пред нас са блеснали житата“, а всъщност той не предлага нищо добро, коментира бившият икономически министър в кабинета на Жан Виденов от 1994 – 96 година.

Гечев каза, че алтернативният бюджет, предложен от БСП, се основава на европейски практики.

В европейските страни бюджетът е обвързан с реалната икономика, докато при нас няма нищо такова. Бюджетът на ГЕРБ е на практика един счетоводен документ с приходи и разходи, коментира той.

Според депутата в бюджета няма никакви аргументи и никакво обвързване с икономическата политика на страната.

 „В страните от ЕС делът на бюджета в брутния вътрешен продукт е около 44 %, а в някои държави като Дания, Швеция, Финландия надхвърля 50 %. В България този дял тръгна от 39 %, а управляващите са заложили след 3 години той да стигне 35,5 %“, каза Румен Гечев.

Това противоречи на здравия разум и аритметиката, каза още депутатът.