София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Гечев: Борисов ни дърпа към Бангладеш

Правителството ни водело към вариант Чаушеску

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

България е трета в класацията по най-нисък външен дълг в Европа след Естония и Люксембург. Външният ни дълг вече е 25% от БВП. За това се похвали преди дни премиерът Борисов.

„Господин Борисов ни дърпа към Бангладеш. Те имат подобен дял на дълга към БВП. Хубаво е, когато човек се хвали да има предвид, че хората ходят на училище, българският народ е грамотен“, това каза за предаването „Евро Дикоф“ на телевизия Евроком депутатът от БСП Румен Гечев. Той подчерта, че на сайта на МВФ може да се види, че няма нито една развита страна в света такъв дълг 25% от БВП. „Такава политика на управляващите – те ни теглят към вариант Чаушеску. В края на 80-те години Чаушеску сведе дълга на Румъния до нула, след което беше разстрелян – не само заради дълга. Така че, няма страна в света която процъфтява с дълг 25%. По-страшното е, че управляващите са си повярвали и искат да свалят дълга до 20%“, коментира Гечев. Той подчерта, че здравеопазването ни е в колапс, образованието „едва диша“, „нямаме армия на практика“ и хвалбата за нисък външен дълг противоречи на разума.