София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Гечев: Тероризмът е следствие от алчните действия на развитите страни

Антон Кутев: Ние бомбардирахме тези хора, а сега се чудим защо ни бомбардират

8 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Генезисът на тероризма е в Близкия изток и Северна Африка. Той е следствие от алчните действия на развитите страни, а някои от тях са наши партньори, заяви в студиото на предаване „Политика и спорт” по телевизия „Евроком” политикът от Българската социалистическа партия Румен Гечев и добави, че това са точките, от които трябва да започне решаването на проблема.
Трябва да обърнем внимание на районите, където се генерира насилие, но ако отговорът също е насилие, тогава не ни чака нищо добро, убеден е левият депутат.
По думите на поддръжника на БСП няма как да се очаква друго поведение от хора, от чиито народи 70-80% са безработни, а това води естествено не само до религиозна, но и до икономическа радикализация.
Проблемът е не само в огромната бедност, а че цели континенти живеят с чувство на липса на справедливост и те обвиняват нашия свят, коментира другият гост в предаването – Антон Кутев от БСП. За онези хора оттатък ние не сме изобщо бедни. Ние бяхме една от държавите, които подкрепиха инвазията в Ирак. И сега се питаме защо гърмят бомби. Ами ние ги бомбардирахме тези хора, припомни Кутев.
Гостът призова да се обърне особено внимание на начина на съпротива на терористите, а именно самоубийствените атентати.
Те имат кауза и за нея залагат живота си. Щом има хора, готови да пожертват себе си, значи ние трябва да се замислим, че може би не сме в правилната позиция, убеден е Кутев.