София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Гълъбинов: Чуждите инвестиции са на най-ниско ниво от 15 години насам

България е готова за чакалнята за Еврозоната, смята експертът

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

България сравнително лесно може да изпълни количествените критерии за членство в Еврозоната. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ финансовият експерт Румен Гълъбинов.

Той посочи, че критериите са четири – ниво на инфлацията, съотношение между външен дълг и БВП под 65 %, бюджетен дефицит под 3 % и валутният курс да е стабилен. И четирите условия в момента България ги изпълнява, каза Гълъбинов.

Изпълнението на тези четири критерия позволява влизане в механизма ERM2, т.нар. чакалня, но за въвеждането на еврото като валута е необходимо постигането и на качествени критерии, коментира експертът.

Такъв качествен измерител е БВП на глава от населението, а ние в момента сме на последно място в ЕС, добави той.

Гълъбинов прогнозира, че за 15 години доходите в България може да достигнат 70 % от средните за ЕС, но за целта икономиката трябва да расте с двойно по-високи темпове, отколкото са сегашните.

Според него обаче тази задача е трудно постижима, тъй като инвеститорският интерес към България в момента е слаб. За миналата година преките чуждестранни инвестиции са 700 милиона евро, което е най-ниското ниво за последните 15 години, каза Гълъбинов и добави, че за да стане България атрактивна за инвеститорите трябва да има ефективна съдебна система, ниски нива на корупция и работеща администрация.