София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РУМЕН ОВЧАРОВ: В ЕНЕРГЕТИКАТА ИМА ЖЕЛАНИЕ, НО НЯМА КОМПЕТЕНТНОСТ

ОВЧАРОВ ДАДЕ ПОЛОЖИТЕЛНА ОЦЕНКА ЗА РАБОТАТА НА КЕВР

8 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, заяви в студиото на БТВ, че енергетиката е отрасъл, който на практика е фалирал и вече не концентрира финансовия ресурс на държавата. Той допълни, че в момента има само едно държавно дружество в добро финансово състояние, останалите са зле.

Румен Овчаров е категоричен, че НЕК може да се стабилизира от една страна като се намалят разходите, и от друга като се увеличат приходите, но на практика обаче не се прави нито едното, нито другото. Той допълни още, че настоящото коалиционно правителство управлява некомпетентно, има желание за реформа, но това не е достатъчно. Положителна оценка за работата на КЕВР даде бившият министър. Според него институцията се опитва да постави рамка в сектора, за да спре течовете и да увеличи приходите.

Относно протестите на бизнеса срещу поскъпването на цената на тока, Овчаров заяви, че е нормално всеки един бизнес да протестира, когато му ограничават печалбата.