София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Петков: ГЕРБ иска да удари военнопромишления комплекс

Това сочи отнемането на лиценза на „ЕМКО“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Отнемането на лиценза на "ЕМКО" е удар срещу военнопромишления комплекс в България, заяви членът на ИБ на АБВ Румен Петков. По думите му всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари Комплекса, а тази целенасочена атака може да срине и „Кинтекс“.

„Ако външнотърговският лиценз на оръжейна фирма „ЕМКО“ не бъде върнат, ще спре работа и ВМЗ-Сопот, тъй като тяхното производство, както и на „Аркус“, зависи от доставките на „гориво“ – барути, които се използват за производството на снаряди и се внасят от Сърбия. Единственият им лицензиран доставчик за нашата страна е фирма „ЕМКО“", посочи той.

Петков изтъкна, че министърът на икономиката не знае по същество с какви мотиви служба КОС в МВР е поискала отнемането на лиценза на оръжейната фирма в Трявна. Той цитира негови думи, че „на склад се държат барут и други неща“ и допълни, че министърът даже не е проявил интерес към факта, че несериозните обвинения към фирмата в Трявна са отстранени. Според него работещите са излезли да защитят хляба си, защото са убедени, че предприятията им отговарят на всички изисквания.

„Фирма „ЕМКО“ работи по много голям международен договор и изпълнението му зависи от плащанията на чуждестранния партньор - произведената продукция се изнася веднага след превеждане на средствата“, допълни Петков.

Според него, вината за създалата се ситуация в сектора е и на премиера Бойко Борисов. “Ако иска да докаже, че няма нищо общо с безумията на вътрешния и икономическия си министър, да ги уволни веднага. Необяснимо е и мълчанието на парламентарно представените политически сили и още повече, трябва да се обърне внимание и на факта, че това се случва във време на парламентарна ваканция, и когато главният прокурор и институциите са в отпускарски период".