София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Петков обвини ГЕРБ и БСП за провала на „Белене“

Според него интересите на двете партии съвпадат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков обвини ГЕРБ и БСП за провала на проекта за атомната централа в Белене. Според него има по темата има съвпадение на интереси между двете партии.

 

Има едно съчетаване на интересите между ГЕРБ и БСП, защото са с еднаква последователност през последните годни се борят срещу „Белене” и ядрената енергетика. БСП започна офанзива за референдум за изграждане на „Белне” на новата ядрена мощност. В момента, в който пое властта, със свой мандат реализира правителство, тръгна да изгражда нов реактор в Козлодуй, който по тогавашна оценка струваше колкото двата в „Белене”. ГЕРБ в продължение на първото си правителство в продължение на две години обясняваше, че Белене е нужен проект, в последните две години обяснява, че е гьол, коментира Петков.

Той посочи, че в момента много държави строят нови атомни централи, но България е една стъпка по-напред и ще е непростимо, ако пропусне тази ниша.

Проектът за АЕЦ „Белене“ беше спрян от правителството през есента на 2014 година, като решението беше потвърдено и от Народното събрание.

След спирането на проекта производителят на реакторите „Атомстройекспорт“ осъди Националната електрическа компания в международен арбитраж за 620 милиона евро. България се съгласи да изплати сумата и да получи реакторите, но все още няма решение какво ще прави с тях.

Според премиера Борисов досега за „Белене“ са похарчени около 1,4 милиарда лева.