София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Петков: Президентът е най-тежкият провал на ГЕРБ

Според него Плевнелиев не е бил обединител на нацията

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сегашният президент на България Росен Плевнелиев е един от най-тежките политически провали на ГЕРБ, заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков в телевизионно интервю. Той е категоричен, че Плевнелиев е първият държавен глава на България, който е не се е справил с функцията си на обединител на нацията и е пример за неуспешна и дори вредна за държавата ни външнополитическа дейност.
„Нихилизмът на премиера Борисов към институцията да обявиш държавния си глава за второразрядна институция, не е добър знак. Усещането за самодостатъчност на премиера не е откритие, но да заяви, че позицията на президент е второразрядна институция е не просто политически неиздържана, а грозновата“, коментира Петков.
Според него с действията си президентът е показал независимостта си "точно от нас, българите". Петков коментира и тезите, че САЩ са имали желание Плевнелиев да изкара още един мандат на поста си като държавен глава.
„С този непремерен слугинаж, с тази неспособност да се артикулират обикновени тези по приемлив начин, това доверие няма как да не ерозира. И това определение, между другото, важи и за някои от министрите в този кабинет! И не бива да считаме, че САЩ имат такова отношение към България", допълни Румен Петков.