София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Бар-Зоар е образец за български патриот

Президентът удостои израелския писател с орден „Стара планина“

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Българската държава може да има много посланици по света, но българският народ има малцина истински посланици и това са личности като проф. Михаил Бар-Зоар. Това заяви президентът Румен Радев, който днес удостои с орден „Стара планина“ първа степен родения в България световноизвестен израелски писател, историк и политик. Отличието се връчва за принос в популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

Най-високото държавно отличие е израз на признанията ни за всички усилия и действия на проф. Бар-Зоар светът да научи истината за спасяването на българските евреи в един от най-мрачните периоди на европейската цивилизация, заяви на церемонията президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че израелският историк, който е напуснал страната ни на 10-годишна възраст през 1948 година, през целия си живот е останал образец за истински български патриот.

От своя страна проф. Бар-Зоар отбеляза, че високото отличие е награда за българския народ, защото именно негово дело е спасяването на българските евреи, макар и днес „лъжливи историци“ да се опитват да посочат други спасители. Досега се опитвах да разпространя това, но всички, които можем, трябва да направим този факт достояние на целия свят, призова проф. Бар-Зоар.

На церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 присъстваха президентът Петър Стоянов, дипломати, общественици.