София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев бил готов със служебния кабинет

Новоизбраният президент ще пита Конституционния съд за избирателния закон

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Новоизбраният президент Румен Радев заяви, че е почти готов със състав на служебно правителство, но щял да изчака резултата от проучвателния мандат, връчен на Реформаторския блок.

По конституция Румен Радев ще встъпи в длъжност на 22 януари и едва тогава може да упражнява правомощията си на държавен глава. По-рано той заяви, че до полагането на клетвата няма да взема отношение към политическата криза.

Новоизбраният президент коментира, че ако Народното събрание реши да удължи мандата си, за да приеме нов избирателен закон, той ще сезира Конституционния съд. Това обяви той в интервю за „Дарик“.

„Ако има искания и желание да се удължат консултациите за повече от седмица и да се удължи работата на парламента с цел приемането на нов Изборен закон, тогава задължително ще искам мнението на Конституционния съд“, заяви Радев.

Той каза още, че изборите трябва да се проведат възможно най-бързо, а последната дата, на която те може да проведат, без да се нарушава конституцията, е 2 април.

„Разумно е да се направят консултации в рамките на седмица, за да се определи новата дата за избори, но тя не може да бъде повече от 2 месеца след разпускане на парламента“, каза още Румен Радев.