София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Думите са в нас и ние сме в думите

България почете св. св. Кирил и Методий

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

България чества Деня на буквите – 24 май. По традиция на празника има манифестации и се поднасят цветя на паметниците на Светите братя, а в църквите се отслужва празнична литургия.
„Скъпи сънародници, прескачам традиционните протоколни обръщения, защото днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците а рицарите на буквите. Такъв рицар може да бъде и всяко будно българско дете. Всички ние имаме една родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки носи със себе си, където и да отиде“, заяви президентът Румен Радев по време на официалната церемония пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".
„Ще си позволя да перифразирам Апостола – думите са в нас и ние сме в думите, те наш обръщат и ние тях обръщаме. Тази незрима родина, която ние отнасяме, е българският език. Той е нашата щастлива орис по рождение. В тежки времена той е червената нишка към свободата“, допълни в своята поздравителна реч президентът.
Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова също поздрави българския народ по повод празника на писмеността.
„Честит празник на словото и книжовността! Честит празник на духа и съзиданието! Създаването на славянската азбука и отстояване на правото на един народ да слави Бога и да чертае бъднините на свой език е било революция в тогавашния свят. Революция, чиито размери и смисъл днес трудно можем да си представим. С нашата азбука вече 12 века отстояваме правото да ни има като народ с несломим дух и просветна сила. Това е силата на създаващите. Те са мъдреците на времето си и съвестта на поколенията, които стават с историята и дават смисъл на думите ни – на думи като доброта и благодарност, приятелство и обич. И всеки може да бъде учител по доброта и доблест – сега, когато това е най-голямата смелост”, заяви Фандъкова.
Празникът на светите братя Кирил и Методий започва през Възраждането, когато през 1851 година в Пловдив по инициатива на Найден Геров е организирано училищно тържество в чест на делото на Светите братя Кирил и Методий.
В следващите години честванията се разпространяват в цяла България и са 11 май, а след смяната на календара през 2016 – на 24 май. През 1901 Панайот Пипков като учител в Ловешката гимназия написва химна „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски, който още на следващата година започва да се пее навсякъде в България на 24 май.