София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Радев е на посещение в Израел и Палестина

Той призова за повече прагматизъм в отношенията на България и Израел

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

България и Израел имат отличен политически диалог, който е предпоставка за постигането на много повече прагматизъм в двустранното партньорство в ключови сфери като информационните технологии, инвестициите и сигурността. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на председателя на Кнесета на Израел Юли-Йоел Еделщайн, които проведоха среща в Йерусалим. Парламентите са институциите,  които задават рамките на обществените отношения и за България е от особено важно значение да засили междупарламентарните връзки с Израел и да използва неговия опит в изграждането на активно гражданско и социално интегрирано общество, посочи държавният глава.

Отчетено беше и ативното партньорство в областта на приемането и прилагането на антитерористично законодателство, както и между службите за сигурност в борбата с тероризма, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

По-късно президентът Радев участва в Глобалния форум за борба с антисемитизма и след изказването си на форума отговори на въпроси на български журналисти. Запитан за толерантността на българската политическа класа днес и за изказвания на някои политици, които са срещали сериозна съпротива от страна на еврейската общност у нас, държавният глава заяви, че както в Европа, така и в света се наблюдава тенденция на възраждане на езика на омразата и ксенофобията, които изискват усилия от страна на обществото за тяхното противопоставяне. Говорът на омразата не е нашият път. Нашият път е съвсем друг и мисля, че и в момента България може да служи за пример, категоричен беше Румен Радев. Президентът подчерта, че истински критерий са действията на институциите, а не приказките на някои политици.

В отговор на въпрос за очакванията на страната ни от предстоящото посещение на президента на Република Турция Реджеп Тайп Ердоган в България на 26 март, Румен Радев заяви, че нашите отношения с Турция са от изключително значение и ние трябва да продължаваме да градим двустранните връзки на основата на приятелство, разбирателство и взаимопомощ, но при ясни принципи: взаимно уважение и ненамеса.

Посещението на Радев в Израел продължава и днес. Предвидена е среща с вицепрезидента и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес Роберт Сингер. В програмата на българския държавен глава е среща с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, посещение в църквата "Божи гроб" и Стената на плача. През деня президентът Румен Радев ще посети Палестина и ще разговаря с колегата си Махмуд Аббас. Двамата ще обсъдят перспективите за развитието на двустранните българо-палестински отношения в сфери като търговско-икономическите контакти, образованието, науката и културата. По време на официалното посещение в Рамала българският държавен глава ще положи венец пред гроба на Ясер Арафат.