Гледай
на живо

Румен Радев и Мая Манолова са най-харесваните политици

Проучване на „Галъп“ определи най-харесван политик

Президентът Румен Радев, омбудсманът Мая Манолова и кметът на София Йорданка Фандъкова са най-харесваните политически личности от хората в края на годината, сочи проучване на „Галъп интернешънъл".

57% от хората харесват президента, 51% имат голямо доверие към Манолова, 40% е доверието към кметът на София.

С голям процент на доверие се отличават и Бойко Борисов, Илияна Йотова, Лиляна Павлова, Мария Габриел, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев, Корнелия Нинова, Екатерина Захариева.

За министър-председателят Бойко Борисов са гласували 33% от хората.

Укрепване на доверието има и при Корнелия Нинова -над 20% .

При институциите, според „Галъп", президентството завършва годината с нива на доверие от 56% срещу 29% недоверие. Така президентската институция затвърждава обичайния си висок обществен авторитет, който беше силно разколебан в предходния мандат.

През декември правителството има 31% доверие и недоверие от 58%. Това са равнища, които се повтарят сравнително устойчиво през годината. Така първите няколко месеца на кабинета „Борисов 3" се оказват с равнища на доверие малко по-добри в сравнение с началните месеци на предходния му мандат, по-благоприятни от началните месеци на мандата „Орешарски" и много по-неблагоприятни в сравнение с началните нива на първия кабинет „Борисов" през 2009 г. Налице е обичайното за всяка власт „износване" на подкрепата, но и достатъчно знаци, че ГЕРБ има дълготрайно влияние.

Парламентът, по традиция, е с по-ниско доверие от правителството в края на годината - 70% негативни и 22% позитивни оценки.