София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Моето най-силно оръжие е истината

Президентът коментира актуални теми от политиката в страната

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата, смелостта да разкриваш схемите в сегашно време“, това каза в интервю за БНТ държавният глава Румен Радев. Според него корупцията, бедността, престъпността и липсата за усещане на справедливост са прокудили два милиона българи извън страната.

„Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие“, категоричен бе президентът. Макар и не директно, държавният глава визира неработещата прокуратура.

Радев заяви отново и че е песимист, че чрез имуществени декларации може да се бори днес корупцията. Визирайки и скандала "Парадайз пейпърс" и практиката от други държави, той посочи, че явно е нужно по такива схеми да работят постоянни силни екипи.

Румен Радев оцени като успешен последния Консултативен съвет по национална сигурност. Той определи като основна своя цел не обединението на законопроекти, което е задача на Народното събрание, а обединение върху принципи. Според държавния глава, обаче, основният успех на КСНС е фактът, че "хората, от които зависи успехът от борбата с корупцията, са излезли от анонимност" и вече не се крият зад колективната отговорност на Народното събрание. "Тези хора излязоха от анонимност", категоричен бе Радев.

Според президента, има война срещу президентската институция, която не той е инициирал. С това той оправда на моменти острия си тон. „Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция“, заяви държавният глава и  добави, че неговото най-силно оръжие е истината, макар правомощията на президентската институция да са ограничени.