София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев обеща подкрепа на Босна и Херцеговина за влизането и в ЕС и НАТО

Процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа е правилният формат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на България Румен Радев и председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич обсъдиха на среща днес процесите в общото ни географско пространство, предизвикателствата пред нашия регион, сред които недостатъчна трудова заетост, предизвикателствата и рисковете пред сигурността, политическата нестъбилност, мигрантската криза, тероризма и радикализма и други теми. Според двамата държавни ръководители решението на тези проблеми е интеграцията.

„ В глобален план потвърдихме необходимостта от предоставяне на перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО. Босна и Херцеговина може да разчита, че по време на българското председателство на съвета на Европа, Западните Балкани и тяхната перспектива за членство ще бъде един от приоритетите за България. Тук България може да помогне много“, заяви президентът Радев.

По отношение на интеграцията в регионален аспект Радев смята, че процесът на сътрудничество в Югоизточна Европа е правилният формат.

„Обсъдихме с г-н Иванич, че линиите на комуникация не могат да се развиват само от юг на север. Пример са България и Босна и Херцеговина, които трябва да се развиват от изток на запад", подчерта Радев.

Според държавният глава държавите ни имат потенциал за много по-задълбочено сътрудничество.

„ България е приятелска страна за Босна и Херцеговина и това е един много добър пример за сътрудничество на Балканите. В лицето на България виждаме една страна, която много помогна за успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина“, заяви Иванич.

Иванич изрази надежда, че в лицето на България Босна и Херцеговина ще имат един от "важните адвокати" в Брюксел, които ще им помогнат да направят решителната крачка за приближаване към ЕС.