София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Радев посреща президента на Полша

Анджей Дуда ще бъде на официално посещение в България

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

По покана на държавния глава Румен Радев президентът на Република Полша Анджей Дуда ще бъде на официално посещение в България, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Задълбочаването на двустранното икономическо и инвестиционно  сътрудничество, партньорството на България и Полша в ЕС и НАТО, регионалното сътрудничество и взаимодействието в сферата на сигурността, се очаква да бъдат сред акцентите на срещата на двамата президенти днес на „Дондуков“ 2.

От 11.00 часа на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Анджей Дуда и неговата съпруга Агата Корнхаузер-Дуда в България. Президентът Дуда ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Минути по-късно  президентите на България и Полша ще проведат среща на „Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарните разговори между делегациите на двете държави.

В 12.45 часа в присъствието на президентите Румен Радев и Анджей Дуда в Гербовата зала на президентската институция ще бъде валидирана илюстрована пощенска карта по повод 100 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Полша.

Двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция от 12.50 часа.

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посетят заедно с президента Анджей Дуда и Агата Корнхаузер-Дуда Полския институт в София, където от 17.00 часа ще бъде открита изложбата „100 години от възстановяването на независимостта на Полша, 100 години от установяването на дипломатически отношения между Полша и България“.

В рамките на официалното посещение в България президентът Анджей Дуда ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.