София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев сравни урана във водата с "Чернобил"

Търсят се експертни решения за справяне с проблема

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Информация за проблема с водата на Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Това заяви президентът Румен Радев в Хасково, където се срещна с областния управител Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов, предаде БТА.
Здравето на хората е било изложено на потенциален риск от длъжностни лица и отговорни институции. За проблема се е знаело още от септември миналата година, а наяве излиза едва сега, каза държавният глава. По неговите думи действията на служебното правителство и местната власт са много адекватни и своевременни.
В момента се правят всички възможни усилия, за да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне със ситуацията. Румен Радев прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца. Според него това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения. Целта е да не допуска воден режим в Хасково и хората да имат вода, която отговаря на стандартите.
Днес стана ясно, че завишени стойности на уран има и във водата във Велинград. Поради тази причина се спира водоподаването на части от града и в пет околни села.
Проверки на питейната вода текат в цялата страна.