София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев свиква първи Консултативен съвет по национална сигурност

Ще бъдат обсъдени и финансови мерки

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев свиква на заседание Консултативния съвет за национална сигурност на темата "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване", съобщават от пресцентъра на държавния глава.
Според Радев подобно заседание се налага поради "сложната обстановка в регионален и глобален план", която "създава рискове за сигурността на страната".
По думите му Консултативния съвет за национална сигурност ще обсъди какви са реално тези предизвикателства, както и какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР и на специалните служби и от какви промени ще има нужда.
Ще бъдат обсъдени и финансови мерки, каза още президентът.
"Трябва наистина да постигнем консенсус, тези два процента разходи за отбрана, за които говорим, кога ще бъдат достигнати като процент от брутния вътрешен продукт? В какво точно ще бъдат инвестирани и по какъв начин? Тук не само въоръжените сили, а и МВР и службите. Те всички имат своите проблеми", заяви Радев.