София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румъния протестира

Около 200 души излязоха в центъра на Букурещ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Около 2000 души излязоха на протест в центъра на Букурещ и в други големи градове снощи, съобщиха румънските медии,. Повод за демонстрацията стана изказване на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Той е започнал процедура по отстраняването на шефката на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Франс прес.

Директорката на Националната дирекция за борба с корупцията е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина, заявява министърът.

"Антикорупционната борба не може да прикрие неконституционното, незаконното, клеветническото поведение по адрес на отговорни лица от публичните институции", каза министърът и спомена, че става дума за недопустими факти. Той съобщи, че задейства процедура по отстраняването на директорката, която е една от най-популярните личности в Румъния.

 Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението за съдбата на Кьовеши. 

Опозиционните десноцентристки партии поискаха пък оставката на Тоадер, обвинявайки го, че е застанал на страната на престъпници.

В доклад от 30 страници министърът обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени, че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. Той каза, че тези критики сазасегнали по необратим начин имиджа на Румъния. 

Самата Кьовеши каза миналата седмица, че атаката срещу нея е атака срещу съдебната институция, подета от обвинени или осъдени хора, които, според нея, искат да дискредитират антикорупционната дирекция. Мандатът на Кьовеши трябва да изтече през април 2019 г.