Гледай
на живо

Румънският премиер подаде оставка

Причината е вътрешнопартиен скандал

Румънският премиер подаде оставка Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщиха Ройтерс и Франс прес. До... thumbnail text

Румънският премиер Михай Тудосе подаде оставка късно в понеделник, съобщиха Ройтерс и Франс прес. До нова политическа криза в северната ни съседка се стига едва 7 месеца, след като Тудосе пое властта в страната и само два месеца, след като правителството му оцеля при вот на недоверие.

Напускането идва след вътрешнопартиен конфликт на Тудосе с председателя на Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Михай Тудосе е вторият премиер на страната, отстранен от поста от партията си за по-малко от седем месеца, припомня Ройтерс. В края на юни миналата година партията гласува недоверие на предишния премиер – Сорин Гриндяну.

Той бе свален от властта след като парламентът му гласува недоверие по инициатива на управляващата политическа сила.

Сегашният румънски премиер е взел решението за оставка сам по време на заседание миналата вечер на ръководството на Социалдемократическата партия. Според източник на агенцията, присъствал на сбирката, партийното ръководството с голямо мнозинство снело подкрепата си за Тудосе и той подал оставка. Временно изпълняващ длъжността премиер ще е Паул Станеску, който сега е заместник премиер.

„Тръгвам си с вдигната глава“, е казал Михай Тудосе на излизане от заседанието на ръководството на социалдемократите.

Конфликтът стана обществено достояние миналата седмица. Тогава Тудосе призова вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я обвини, че го е лъгала. Тя отказа да се оттегли. Дан е близка съюзничка на Драгня, влиятелния партиен лидер, припомня Асошиейтед прес.

От няколко месеца в Румъния периодично има протести срещу кабинета.