София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русеф ще свика референдум за провеждане на предсрочни избори?

Това ще се случи ако бъде възстановена в длъжност

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Временно отстранената от длъжността президент на Бразилия Дилма Русеф ще свика референдум за провеждане на предсрочни избори, ако бъде възстановена в длъжност. Това заяви самата тя, предаде Ройтерс.

Анализатори смятат, че това предложение е опит на Русеф да привлече колебаещи се сенатори в започната процедура по отстраняването й.

Ако Русеф "оцелее" след проверката на Сената, която се очаква да завърши през август, конституцията й дава право да довърши мандата си до 2018 г.
Поддръжниците на Русеф оспорват легитимността на временното правителство на вицепрезидента Мишел Темер, който управлява докато Русеф е временно отстранена от длъжност.

Само един от всеки десет бразилци има положително мнение за правителството на Темер, а мнозинството искат избори още тази година, сочи допитване от тази седмица. Данните от проучването сочат, че две трети от бразилците подкрепят импийчмънт на Русеф.

Русеф беше отстранена от длъжност на 12 май, след като Сенатът гласува с 55 на 22 гласа да я съди по обвинение, че е нарушила бюджетните закони. За да бъде намерена за виновна и окончателно свалена от власт са й нужни още пет гласа, или една трета от сенаторите.