София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русенци даряват три тона храна за приютите на отец Иван

Кампанията се провежда за втора поредна година

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Русенци успяха да съберат над 3 тона храна, с които да подпомогнат настанените в приютите на отец Иван в Нови Хан и в Якимово, това съобщава БГНЕС. Освен храната, доброволците изпращат на свещеника 100 килограма прах за пране. Благородната инициатива е дело на русенско семейство, което само за две седмци успява да привлече стотици доброволци.

Акцията се прави за втора поредна година, след като Радослав Станчев и съпругата му Силвия гледат репортаж за приютите на отец Иван. Те решават спонтанно да организират дарения, като тогава са събрани около тон и половина. Сега откликът на русенци е много по-голям, близо три пъти повече са събраните продукти.

Интересно е да се отбележи, че сред най-големите дарители в тазгодишната кампания са над 200 деца от основно училище „Любен Каравелов“ и техните родители.

Събрани са главно храни и перилни препарати, тъй като те са от първостепенно значение за зимата. Нужни са още и отоплителни материали, но доставката им от Русе се оказва по-трудна. Все пак, добри хора са дарили също микровълнова печка, както и домакинска посуда, одеяла и топли дрехи.