София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русенци блокираха Дунав мост

Искат референдум за чист въздух

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над стотина русенци излязоха днес на протест с колите си, блокирайки за часове във всички посоки граничния пункт "Дунав мост". Така достъпът на автомобили и хора от Русе към Румъния и в обратна посока беше абсолютно невъзможен. Същото беше положението и в посока Русе-Силистра. 
 
Паркиралите на пътя коли  предизвика колосални задръствания, като на моменти това водеше до нагнетяване на напрежението между протестиращите и останалите хора, които искаха да влязат или излязат от града.
 
Организаторите  на протеста твърдят, че градът е системно обгазяван от няколко предприятия в района. 
 
Припомняме, че през септември министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че има програма за година и половина, която трябва да въведе специални мерки срещу замърсяването на въздуха, но на този е там  конкретни действия за справяне с проблема все още не са предприети.
 
Днес стана ясно и че недоволните граждани са започнали подписка за провеждане на местен референдум с искане общинският съвет да постави по-сериозни изисквания към преработвателните предприятия за опазване чистотата на въздуха.