София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русенци ще се возят на електробус за 2 месеца

Екологичното превозно средство пази въздуха чист

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

От днес русенци могат да се возят в електробус. Тестовият период на превозното средство ще продължи 2 месеца, през което време общината и гражданите трябва да установят предимствата и недостатъците му, съобщи БНТ.

За да си позволи, обачеРусе подобна инвестиция, е необходимо финансиране от европейска програма, тъй като един електробус струва между 300 и 400 хиляди евро. „Дали ще се търсят европейски средства, дали ще се търсят други финансови механизми, това е в процес на обследване, за да може този автопарк да бъде подменен поетапно.”, обясни Наталия Кръстева – зам.-кмет на община Русе

В града отчитат двойно превишаване на нормата на фините прахови частици през последните 3 дни. Автомобилният транспорт и  печките на твърдо гориво през зимата са основни източни на замърсяването. Затова общината в Русе търси алтернатива с електробусите.

„През това ще тестваме електробуса, неговия специфичен разход на електроенергия, поведение на пътя, ще смъкнем много статистически показатели, които ще ни позволят да изградим една икономическа обосновка “, каза Александър Георгиев – изп. директор на „Общински транспорт – Русе“.

Ярослав Камас – заместник-посланик на Чехия подчерта, че електробусите са превозното средство на бъдещето.

Според специалисти, макар и голяма, инвестицията в електробусите си заслужава, тъй като се възвръща както в пари, така и в чистота на въздуха.