София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русенският университет остава без ректор

Велизара Пенчева иска творческо време за себе си

6 годиниОбразование 4 Боряна Райчева

Изненадващо за мнозина, Русенският университет остана без ректор, след като досегашният такъв проф.д-р Велизара Пенчева подаде оставка.
„Моето решение не е бягане от отговорност, а е свързано с оценката ми, че административните задължения на ректора заемат голяма част от творческото му време. Уверявам Ви, че и в следващите години ще използвам по-ефективно това време отново в името на университета“, се казва в изявлението на проф.Пенчева, предаде БГНЕС. 
Това става две години след избирането й на поста.
Във връзка с взетото решение, Пенчева  още коментира, че е поела университета в трудно време, с демографска криза и намаляване на броя на студентите. Тя изтъкна, че благодарение на извършените промени в нормативната уредба и  търсенето на нестандартни пътища и решения за промени в работата на ВУЗ-а, е успяла да  постигне добри резултати. Те се изразяват в това, че за тази академична година студентите са с 300 повече, за първи път от няколко години субсидията на РУ е увеличена, разкрит е филиал във Видин, а също така са увеличени и заплатите на преподавателите с 10%.