София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия активна в Югоизточна Европа

В това число влиза и България

7 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

В София се проведе международна експертна кръгла маса на темата „Перспективи за сътрудничество между правоприлагащите органи на ЕС и гражданските разследващи групи за борба с трансграничната корупция“. Целта на срещата е да се видят моделите, сполучливите и несполучливите формати при разследването на трансграничните проблеми. Международната група занимаваща се с разследване на корупция е създадена през 2014 година под шапката на граждански съюз ЕС-Русия, която е голяма платформа за разговори между гражданските общества в ЕС и Русия. Целта на групата е да открива и да разследва трансграничната корупция между страните от ЕС и Русия. Отношенията между България и Русия са важни за международната група, защото са открити нелегални корупционни практики между официални лица в Русия и България.

Групата заяви, че Русия е много активна в Югоизточна Европа, в това число и в България, като се опитва да създаде различни връзки с бизнеса, които международната група да разследва за евентуални корупционни практики. Основните отношения в рамката Русия-ЕС е пари придобити по нелегален начин в Русия, които се „изпират“ в страни от ЕС.

Международната група заяви, че трябва да се обръща по-голямо внимание на политическия дебат и по конкретно да се следят политически документи, становища, позиции на политици по тези въпроси.