София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия бясна на Израел: Москва се закани да отмъсти

Израелски военни са виновни за свалянето на руския Ил-20

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Русия си запазва правото да отмъсти на Израел, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман, предаде ТАСС.

Така Шойгу коментира действията на израелски пилоти, които са се прикривали зад руския Ил-20 и са го направили мишена на сирийската въздушна отбрана.

По-рано говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков съобщи, че причина за инцидента с руския военен самолет имат израелски пилоти. "Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200", каза говорителят.

Шойгу отново подчерта,  че вината за сваления руски самолет и смъртта на екипажа са изцяло на Израел и припомни, че Москва многократно призовава израелската страна да се въздържа от удари срещу Сирия, които застрашават руската армия.

Ръководителят на министерството на отбраната подчерта, че безотговорността на израелските военновъздушни сили струва живота на петнадесет руснаци. Според него действията на израелския военен отдел  са враждебни и не отговарят на духа на двустранното партньорство.

От израелското министерство на отбраната потвърдиха за диалога между Шойгу и Либерман, но отказаха да коментира съдържанието на разговора.

Израелските посланици в Москва бяха призовани във външното министерство.

Ил-20 изчезна от радара вчера вечерта по време на акция на 4 израелски самолета Ф-16, които са нанасяли удари с управляеми бомби по сирийски обекти близо до град Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Хвърляли са бомби недалеч от мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн", и "в непосредствена близост до захождащия за кацане самолет Ил-20 на руските Въздушно-космически сили".

В същото време Израел не предупреди руската команда за планираната операция.