София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия блокира разследване на Сирия за химически оръжия

Съветът за безопасност на ООН не прие резолюция против Башар Асад

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия блокира приемането от Съвета по безопасност на ООН проект за резолюция, с която трябваше да се продължи още една година разследването на използването на химическо оръжие в Сирия от режима на Башар Асад.
Сегашното разследване трябва да приключи на 17 ноември, а утре комисията е длъжна да представи доклада с резултатите. Този доклад разглежда използването на химическо оръжие в два сирийски града на 4 април тази година.
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че страната иска продължаването на мандата за разследването да бъде санкциониран до излизането на доклада. ПОзицията на Русия е точно обратната. Тя иска той да бъде продължен, но след излизането на доклада.
Руският представител Василй Небензя предложи гласуването да се проведе на 7 ноември, но осем от членовете на СЪвета отхвърлиха идеята.
"Това беше опит да се постави Русия в лоша светлина. Добре режисиран и планиран театър. Няма никаква нужда да се обсъжда продължаването на мандата на разследването, при положение, че сегашният все още не е изтекъл", коментира Небезня след заседанието.