София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия бойкотира Олимпиадата?

МОК ни оказва политически натиск, твърдят в Москва

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Русия все пак може да бойкотира Олимпиадата в Пьонгчан, стана ясно вчера. Причината е в решението на Международния Олимпийски комитет да не допусне до участие в Игрите няколко известни руски спортиста, въпреки че те са чисти от допинг. Става дума за един от най-добрите кънкобегачи в света Виктор Ан, биатлониста Антон Шипулин, ски-бегача Сергей Устюгов, както и водещи руски хокеисти.

„Ако МОК не обясни по какви причини тези спортисти са получили забрана за участие на Игрите, ние ще преразгледаме решението си за участие“, заяви председателят на парламентарната комисия по спорт Михаил Дегтарьов. Той добави, че всичко това намирисва на политически шантаж и откровена принуда Русия да не участва на най-големия спортен форум.

Според Дегтарьов, целта на МОК е да покаже, че Русия е изолираната страна в света. „На фона на уникалните преговори между Северна и Южна Корея, Олимпийският комитет иска да покаже, че Русия единствена не може да се разбере с никого“, каза още депутатът.

По-рано през деня обаче се разбра, че МОК отказва да допусне въпросните съсетзатели, заради подозрения във взимане на допинг. Техните имена фигурират в списъка на Московската антидопингова лаборатория. В него влизат резултатите от тестовете на спортистите за периода 2012 – 2015 година. Според източници на местни медии, списъкът е бил разкрит от бившия шеф на лабораторията Генадий Родченко, който през 2015 година избяга в САЩ и постави началото на грандиозния допинг-скандал с руските спортисти.