София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия чака изборите, за да рестартира проектите си в България

Москва продължава да се интересува от „Белене“ и газовия хъб

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Русия чака резултатите от парламентарните избори в България на 26 март, за да се разбере дали ще бъдат възобновени енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ или газовият хъб край Варна. Това каза руският посланик в София Анатолий Макаров в телевизионно интервю.

За АЕЦ „Белене“  Макаров каза, че не само Русия, а и други страни биха искали да участват в строителството, а за газовия хъб – че руснаците са заинтересовани, но биха искали да получат гаранции от ЕС, за да не стане като с „Южен поток“, който беше спрян от българското правителство с аргумент, че не отговаря на европейското законодателство.

За присъствието на НАТО-овски кораби в Черно море посланикът коментира, че интересът на Русия е не да има флотилии, а да бъдат пуснати фериботни връзки между Новоросийск и Варна и Бургас, за да може руските туристи да идват в България с колите си.

Той отчете, че за миналия сезон 600 000 руснаци са почивали на българското Черноморие.  

Макаров не отговори еднозначно на въпроса дали в близко време се предвижда посещение на руския президент Владимир Путин в България и категорично отрече, че Русия се опитва да се меси във вътрешнополитическите работи на страната.