София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и Индия разработват съвместно хиперзвукова ракета

Скоростта на ракетата е равна на 3,5 пъти скоростта на звука.

пропускане
5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

В близките три-четири години ще бъде създадена хиперзвукова ракета с въздушно базиране „Brahmos-2”, върху чието създаване съвместно работят Русия и Индия, съобщи в. „Независимая газета“.

Прототип на ракетата „Brahmos-NG” беше представен на авиоизложението „Aero India 2019” от руско-индийското предприятие „Brahmos Aerospace”.

„Работата по хиперзвуковия проект върви съвместно с Русия. Това ще отнеме максимум пет години“, цитира РИА Новости Правин Патхак - шефа на отдела за информационни технологии на компанията.

Пробно изстрелване на това оръжие, което ще се базира на самолети „МиГ-29” и „Су-30МКИ”, вероятно ще се проведе в края на 2023-началото на 2024 г.

„Brahmos” е двустеренна крилата ракета с първа степен с твърдо гориво, достига хиперзвукова скорост и може да лети към целта на височина 10 мили над земната повърхност. Тя може да поразява цели на разстояние от 400 км.

Освен това новата „Brahmos-NG”, за разлика от предшественика си, ще може да бъде базирана не само на самолети, но и на подводници, откъдето ще бъде изстрелвана през торпедния отсек.

Скоростта на ракетата е равна на 3,5 пъти скоростта на звука.